top of page
  • Writer's pictureDsmile.lt

Kuo skiriasi elektriniai garsiniai ir ultragarsiniai dantų šepetėliai?

Šiuo metu dauguma elektrinių dantų šepetėlių esančių rinkoje yra garsiniai („Oral-B“, „Philips“, „Curaprox”), tačiau yra ir kitas elektrinių šepetėlių tipas - ultragarsinis šepetėlis kaip “Megasonex” (žr. produktą). Dažnai pastebime įvairių šepetėlių reklamų, kuriose garsiniai dantų šepetėliai yra vadinami ultragarsiniais. Kad tokia reklama jūsų neapgautų, svarbu suprasti, kuo skiriasi garsinė vibracija nuo ultragarsinės.


Skirtumas tarp garso ir ultragarso


Visų pirma, kad suprasti skirtumą tarp garsinio ir ultragarsinio šepetėlio, reikia suprasti kuo skiriasi garso ir ultragarso vibracijos. Pagrindinis skirtumas - judesiai per minutę. Kalbant paprastai, garsinė vibracija yra jaučiama, matoma ir girdima žmogaus, todėl veikiant garsinėms bangoms žmogus gali aiškiai jausti vibraciją ir drebėjimą. Ultragarsinė vibracija yra daug kartų galingesnė ir greitesnė už garsinę. Ultragarsinis dažnis yra žmogaus akiai nematoma, ausiai negirdima ir kitaip nejaučiama vibracija, tad veikiant ultragarso bangoms žmogus paprastai negali to pajausti ar kitaip identifikuoti.


Taigi, norint suprasti ar vibracija yra garsinė ar ultragarsinė, pagrindinis dalykas, ką turime žinoti - kiek judesių yra atliekama per minutę.


Garsinė vibracija

Ultragarsinė vibracija

Judesiai per minutę

iki 62 tūkst.

apie 192 mln.

Fiziniai požymiai

Matoma, girdima ir jaučiama fizinė vibracija

Nematoma, negirdima ir nejaučiama terapinė vibracija

Valomosios savybės

Fiziškai valo apnašas naudojant vibruojančius judesius

Fiziškai nevalo apnašų, tačiau veikiant bakteriniame lygmenyje ardo bakterijų grandines ir neleidžia formuotis apnašoms

Valymo efektyvumas

Apnašas valo tik tose vietose, kurias pasiekia šereliai

Ardo bakterijų grandines tose vietose, kurias pasiekia šereliai ir 5 mm spinduliu aplink juos

1 lentelė. Garsinės ir ultragarsinės vibracijų savybių palyginimas.


Garsiniai dantų šepetėliai (garsinė vibracija)


Kad dantų šepetėlį būtų galima priskirti prie garsinių, šepetėlio šerelių judesiai arba vibracija turi būti pakankamai greiti, kad skleistų žmogaus akiai matomą vibraciją ir ausiai girdimą garsą (nuo 20 Hz iki 20 000 Hz). Garsiniai šepetėliai paprastai atlieka 12 000 - 24 000 virpesių arba 24 000 - 48 000 judesių per minutę, tačiau kai kurie gali būti dar greitesni.


Garsiniai šepetėliai dantis valo vien tik šluojamaisiais, vibruojančiais judesiais - pasitelkiant į pagalbą garsinę vibraciją judantys šepetėlio galvučių šereliai fiziškai nuvalo ant dantų ir dantenų esančias apnašas ir maisto likučius. Dažniausiai elektrinių garsinių šepetėlių vibracija yra tokia galinga, kad šereliai patys nuo dantų „nudaužo“ susikaupusias apnašas, o papildomi mechaniniai dantų valymo judesiai yra nebūtini.


Naudojant elektrinį garsinį dantų šepetėlį, labai svarbu jo neperspausti. Dėl tokių šepetėlių didelio galingumo ir netaisyklingo jų naudojimo perspaudžiant, iškyla didelė grėsmė pažeisti dantis ir dantenas, tad naudojant garsinį šepetėlį, svarbu žinoti, kaip taisyklingai jį naudoti, kad nepakenkti savo burnos ertmei.


Ultragarsiniai dantų šepetėliai (ultragarsinė vibracija)


Ultragarsinis dantų šepetėlis tai elektrinis dantų šepetėlis, kuris dažniausiai turi tiek garsinę funkciją (žmogaus akiai matomą, klausai girdimą ir fiziškai jaučiamą vibraciją), tiek ultragarsinę funkciją (žmogui negirdimą, nematomą ir nejaučiamą terapinę vibraciją). Garsinė funkcija yra reikalinga fiziškai pašalinti susikaupusias apnašas ir maisto likučius, o ultragarsas terapiškai veikdamas bakteriniame lygmenyje skaido bakterijų grandines taip užkirsdamas kelią apnašų formavimuisi ir bakterijų dauginimuisi ateityje. Trumpai tariant ultragarsas veikdamas burnos ertmėje atlieka antibakterinę terapinę funkciją, kuri gali užkirsti kelią įvairioms burnos ir dantų ligoms.


Bakterijų grandinė ←PRIEŠ ją paveikiant ultragarsu ir PO→

Ultragarsas yra labai aukšto dažnio, tačiau mažos amplitudės vibracija (tai 1,6 MHz dažnis arba 192 milijonai judesių per minutę), kuri viršija žmogaus klausos, regos ir jutimines galimybes. Ultragarso bangos yra tokios galingos, kad skystoje terpėje jos gali sklisti net iki 5 milimetrų spinduliu aplink šerelius ir suardyti net tas bakterijų grandines, kurių šereliai pasiekti negali, pavyzdžiui giliai po dantenomis ar tarpdančiuose.


Kol kas vienintelis Lietuvoje žinomas tikro ultragarso dantų šepetėlis yra “Megasonex”. Šis šepetėlis turi tiek garsinę funkciją (vibruojantys judesiai fiziškai pašalinantys dantų apnašas), tiek ultragarsinę funkciją (terapinio dažnio žmogui nejaučiamos bangos, kurios ardo bakterijų grandines ir valo burnos ertmę bakteriniame lygmenyje). Kai kurių garsinių dantų šepetėlių vibracija būna išties galinga, todėl netinkamas jų naudojimas gali pažeisti dantenas ir dantų emalį. Dantų šepetėlio "Megasonex" garsinė vibracija yra itin švelni, todėl nėra jokios rizikos pakenkti savo burnos ertmei. Plačiau apie ultragarsinį dantų šepetėlį “Megasonex” skaitykite ČIA.

Garsiniai dantų šepetėliai

Ultragarsinis dantų šepetėlis "Megasonex"

Garsinė vibracija (žmogui juntama)

✔️​

✔️

Ultragarsinė vibracija (žmogui nejuntama)

✔️

​Dantų apnašų nuvalymas garsinės (fizinės) vibracijos pagalba

​✔️​

✔️​

​Bakterijų grandinių ardymas ultragarso (terapinio dažnio) pagalba

✔️​

Bakterijų grandinių ardymas šereliams nepasiekiamose vietose (po dantenomis, tarpdančiuose)

✔️​ (5 mm spinduliu aplink šerelius)

Ar saugus naudoti?

​✔️​ (tačiau esant galingai vibracijai netinkamas naudojimas gali pakenkti)

✔️​ (itin švelni garsinė vibracija)

2 lentelė. Garsinių ir "Megasonex" ultragarsinio dantų šepetėlių savybių palyginimas.



Paprasti dantų šepetėliai ir elektriniai dantų šepetėliai


Po tyrimo trukusio 11 metų mokslininkai nustatė, kad elektrinį dantų šepetėlį naudojančių žmonių dantenos yra sveikesnės ir dantys mažiau serga ėduonimi, lyginant su tais, kurie naudoja rankinį dantų šepetėlį. (*)


Kitų tyrimų metu buvo vertinamas dantų valymo rankiniu ir ultragarsiniu šepetėliais veiksmingumas. Šie tyrimai parodė, kad elektriniai garsiniai ir ultragarsiniai dantų šepetėliai pašalina daugiau apnašų nei įprasti rankiniai dantų šepetėliai. Tyrimų apžvalga atskleidė, kad naudojant elektrinį dantų šepetėlį apnašų sumažėjo 21 proc. jau po trijų mėnesių naudojimo. (**)


(*) ORAL HEALTH FOUNDATION (2018) ‘National Smile Month Nationwide Survey 2019’, Atomik Research, May 2019, Sample 2,003.

(**) ‘Powered versus manual toothbrushing for oral health’ (2014), Yaacob M, Worthington HV, Deacon SA, Deery C, Walmsley A, Robinson PG, Glenny A; Cochrane Database Syst Rev.






bottom of page